Kiezen en een keuze maken is dat hetzelfde?

Kiezen en een keuze maken is dat hetzelfde?

Sergio den Hartog, BF

SERGIO DEN HARTOG, BF


Ineens heb je het… Zo’n besef dat ervoor zorgt dat iets is zoals het is.

Het is een zonnige dag, heerlijk genietend op het strand, Bars uitgewisseld en we besluiten nog even naar een strandtent te gaan. Daar aangekomen pak ik het boek ‘The Home of Infinite Possibilities’ van Gary M. Douglas en dr. Dain Heer, erbij en met de ondergaande zon op m’n gezicht lees ik iets dat mij zo’n enorm gewaarzijn geeft.

Het gaat over keuze. We horen het veel en lezen er veel over en zoals wordt gezegd: “You get it when you get it”.

Ik las het stuk waarin Gary spreekt over zijn kleinzoon en waar hij zegt dat de meesten van ons nooit keuze hebben gekregen als kind. En dat we de neiging hebben om te denken dat als we keuze hadden gekregen, we domme, onbeheerste mensen zouden zijn geworden die de wereld zouden vernietigen.

Gary geeft aan dat we, als we keuze gekregen hadden als kind, we zouden gaan herkennen dat we alles kunnen kiezen. Dan zouden we opgroeien en mensen zijn die bijdragen aan de aarde en kiezen wat meer en grootser creëert voor iedereen.

Toen daalde het in… wat kies ik eigenlijk?

Wat zou ik kiezen als alles mogelijk is? En welke keuze kan ik maken om MIJ te ZIJN?

Kiezen en een keuze maken is dat hetzelfde?

Of kan kiezen een set van verschillende mogelijkheden openen die tot een keuze uitnodigt? Die je vervolgens kunt kiezen.

Wat is IK zijn voor mij?

Wat het onder andere is, is weten dat er altijd een keuze te maken is én weten dat er altijd een commitment bij het kiezen komt.

Als kind is mij nooit geleerd een keuze te maken en toch waren mijn ouders erop gebrand dat ik zou kiezen. Vreemd en toch was het zo.

Nu weet ik dat als ik een keuze maak ik de IK ben die ik gister niet was en dat ik altijd kan kiezen om de ik te zijn die ik gister was…

Je hebt altijd keuze, zelfs als je niet kunt kiezen, kies je, hoe gaaf is dat?

Zelfs als je meent geen keuze te hebben is dat een keuze. In zo’n situatie kun je vragen:

“Welke keuze heb ik hier die ik nu meen niet te hebben…?”

Welke keuze kan jij vandaag maken die jou JIJ laat zijn?

1 thought on “Kiezen en een keuze maken is dat hetzelfde?

  1. annemiek van der Schoot Reply

    als kind ( ik was nog geen 18) koos ik om weg te gaan van huis, wat niet meer voelde als thuis…..
    ik wist niet wat er zou gebeuren, ik wist dat het goed zou komen….en dat is het gekomen.
    ja keuzes heb je altijd ……….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *