The most wonderful time of the year!

Annet Melis, CF

Annet Melis, CF

 

Als je de kerstliedjes moet geloven is dit “The most wonderful time of the year”.

Voor de één is het echt een tijd om van te genieten. Voor de ander een tijd van beklemmende verplichtingen, moeten, aanpassen, dat ene familielid…., ingewikkeld koken, meer en ongezonder eten dan je zelf wenselijk vindt, eenzaamheid, cadeaustress enz. Om maar niet te spreken over de onderliggende, onuitgesproken standpunten en familietrauma’s.

Hoeveel projecties van televisie en de omgeving hebben we waar en echt gemaakt? Het perfecte plaatje van het perfecte gezin met een perfecte verrukkelijke en overvloedige maaltijd voor de neus met een grote, vastgeplakte perfecte glimlach op het gezicht.

Voor mezelf heeft er altijd een soort van zwaarte boven het kerstgebeuren gehangen, als kind al. Nu weet ik dat ik gewaar was van de poppenkast, de contractie van mijn familie, waardoor ik als kind ook in contractie ging. Niet wetende dat het niet van mij was. Behalve dan bij de lichtjes, de kaarsjes en de boom met de mooie engel, dat was voor mij betoverend. 

Op latere leeftijd als single en nog later als alleenstaande moeder, merkte ik op dat weinig mensen je uitnodigen of zich afvragen of je alleen bent met kerst. Het is nu eenmaal voor de familie, een patroon wat door sommigen moeilijk wordt doorbroken.

 Wat ben ik dagelijks enorm dankbaar voor de Access tools en zeker in deze periode. Die helpen je om je te ontdoen van alles wat niet JOU is.  Ook tijdens de kerst ben JIJ namelijk de bron van je creaties. Vaak ging ik tegen beter weten in toch naar een ‘verplichte’ afspraak toe en maakte ik iemand anders de bron.

 Nu zijn er de vragen, die ervoor zorgen dat je kunt kiezen wat licht is voor jou, zonder te weten hoe het uitvalt of hoe iemand reageert. Blij wakker worden in de morgen omdat je weet dat je gevolgd hebt wat licht is voor jou. En ja, we willen anderen niet onnodig kwetsen. Wanneer je kiest voor jou, dan kies je niet tegen iemand anders, maar voor de grootsheid van iedereen. 

Bij mij popte de vraag: “Zou een oneindig wezen kerst belangrijk vinden?”

Dat gewaarzijn gaf me veel meer ontspanning en gemak.  Nu ik de keuzes maak bij wie ik de feestdagen ga doorbrengen, ben ik het de laatste jaren heel anders gaan ervaren. Veel meer vanuit ruimte en zijn, weten wie ik ben en door mijn toelating groter te laten zijn dan mijn gewaarzijn, geeft me dat een enorme steun in de rug.  En terug met een nieuwe kinderlijke verwondering kijk in naar de lichtjes en de engel in de boom. Je toegang tot de tools is de toegang tot jou, ook tijdens de feestdagen. ????

Happy days, always!


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *