Weg met schoolvrees

Schoolvrees, examen-stress, faalangst op school of in ons dagelijkse leven. Hoe gaan we hier mee om? Wat zijn andere mogelijkheden? We vroegen het aan 3 facilitators die werken met de tools van Access Consciousness.

 

WEG MET SCHOOLVREES!

 

1. Hoe ging jij vroeger om met schoolstress?

Elisabeth Schuijt: Ik was snel afgeleid en bezig met van alles. Tijdens tests en toetsen had ik steeds te weinig tijd, waardoor ik gespannen aan de tests begon. Ik jutte mezelf op om op te schieten en op te letten, wat verkrampend werkte. Behulpzame vragen waren geweest: “Van wie is dit? Is dit van mij? Wat weet ik?”

Simone Bakelaar: Ik ben opgevoed met de gedachte dat alle energie/entiteiten kunnen helpen. Als ik een proefwerk of examen had, vroeg ik dan om de juiste antwoorden. Dit zorgde er voor dat ik rustig werd.

Linda Verschuren: Ik had er erg last van. Ik zat op een school en werd opgevoed waarbij ik moest doen ‘wat goed was’. Ik begreep het niet en nu terugkijkend werd ik niet begrepen. Daardoor was ik nogal faalangstig, ik blokkeerde, ging op slot en kon niet laten zien wat ik wist en vond niet altijd aansluiting. Toen ik ouder werd was de examenstress zo intens en raakte ik gefrustreerd omdat ik zelf bewuster werd dat ik het eigenlijk wel kon. Ik heb zelfs eens examens apart mogen maken, in een andere ruimte, met rustgevende druppeltjes en mijn vriend er bij.

2. Heb je een succesverhaal?

Simone Bakelaar: Omdat ik met kinderen werk heb ik er heel veel. De leukste is dat een jongen een proefwerk had en niet voldoende had geleerd. Ik had hem het vragen stellen geleerd en hoewel hij dat eigenlijk niet zo geloofde vroeg hij op de fiets “ Wat is er nog meer mogelijk?” Met zijn hoofd bedacht hij dat ze dan de vragen zouden stellen die hij wel geleerd had. Wat denk je dat er gebeurde?
Het proefwerk ging niet door en werd uitgesteld naar volgende week.

Elisabeth Schuijt: Mijn eigen experiment van een paar jaar geleden, bij een bijscholingsexamen met Access tools, oa: Wat er voor nodig om een 10 te halen? Hoe leuk kan dit examen zijn? Hoeveel gemak kan ik hebben? Bij de tsunami aan stress en angst tijdens het examen, vroeg ik steeds “Van wie is dit?” Ik ging er niet in mee en het golfde over. Ik kon bij mezelf blijven, en kon vanuit mijn eigen grote ruimte de test maken. Ik was ruim op tijd klaar (een uur over), was heel relaxed, en had een 8,6 ????

Linda Verschuren: Ja! Sinds ik Bars doe heb ik geen stress meer! Interessant Standpunt helpt mij ook, ik ben nu bezig met mijn 6e HBO opleiding en ik heb nog niet eerder zoveel gemak ervaren!

3. Wat is je favoriete Anti-Stress tool?  

Linda Verschuren: Bars! Bars! Bars! Ook mijn eigen kinderen zie ik baat hebben met Bars als ze even niet lekker gaan. Het blijft bijzonder hoe je hoofd maar ook je lichaam relaxed wordt. Daarnaast rimpelt het door, omdat je oordelen en conclusies loslaat waardoor je ruimer en makkelijker omgaat met wat er is en op je af komt.

Elisabeth Schuijt: Eentje maar? Dan zou ik zeggen “Van wie is dit?” 99,99% van de gedachten, gevoelens en emoties zijn niet van ons, maar we pikken ze op van anderen. Dat geldt ook voor stress. Hoe vaak zijn we gestrest door de stress van een ander? Ene goeie vraag hier is: Is de stress van mij of neem ik ik het waar? 

Simone Bakelaar: Maak je ruimte groter. Ik leer kinderen dit door zich groot te maken, groter dan het klaslokaal en met hun energie te gaan naar hun eigen kamer/huis. Door dat te doen hebben ze geen last van alle stress van de anderen om hen heen. De tool is om je nog groter te maken, maar bij kinderen merk ik dat hun kamer/huis  genoeg is.

 

4. Wat is je ervaring met Bars en school?

Elisabeth SchuijtZowel voor mijzelf als voor leerlingen geldt dat als je hoofd is ontdaan van het gedoe, oude meuk en oude patronen, er ruimte is voor school en lesstof. Bars is daarvoor briljant. Je hebt makkelijker toegang tot wat je weet. En als je dat ook nog combineert met vragen stellen en tools, wordt school een stuk makkelijker en leuker!

Simone Bakelaar: Dat kinderen met ADHD opeens rustig in de klas kunnen zitten en kinderen met autisme kunnen functioneren binnen de groep. Daarnaast zie ik bij alle kinderen dat ze zoveel meer zekerder worden en zelfvertrouwen krijgen. Elke leerling die ik begeleid geef ik Bars (altijd in overleg met de ouders) Soms is dit al voldoende en hoef ik daarna niet veel meer te doen.

Linda Verschuren: ik werk niet meer als juf maar heb ervaring als ouder met mijn eigen Kids dat Bars enorme bijdrage kan zijn bij pesten, ‘hooggevoeligheid’ en concentratie. Zelf heb ik ervaring met ouders Bars geven en dat rimpelt door in gedrag, welzijn, verbinding met hun kind. Ik zou nog wel de docenten Bars willen geven en zien hoe dat doorwerkt!

 

5. Welke supertool zou je meegeven voor in de klas of bij de examens?

Elisabeth Schuijt: Hoeveel ruimte zou ik moeten innemen om niet beïnvloed te worden door de anderen en door wat er gaande is? Maak jouw ruimte / energie groter, veeeel groter ????

Simone Bakelaar: Eigenlijk 2, weet dat je alles oppikt van anderen om je heen, je merkt dus op dat er zenuwachtigheid, angst en onzekerheid is. Dat heeft niets met jou te maken!
Stuur al dat je merkt terug en maak jezelf dan groter dan de ruimte waar je bent en ga terug naar je eigen kamer of huis. Ik leer ze vaak ook om hun billen op de stoel te voelen en hun voeten op de grond, dat zorgt ervoor dat ze contact houden met hun lichaam terwijl hun energie ergens anders is.
Volwassenen vinden dit lastig, omdat die in hun hoofd gaan zitten, energie groter maken en mijn lichaam voelen? Kinderen hebben dat niet, die DOEN en denken er niet over na.

Linda Verschuren: Vooraf Bars en voor tijdens een examen of in de klas ‘van wie is dit?’ de Access Clearingstatement (of poc&pod) zou ik ook aanraden, zo kun je ter plekke oordelen, conclusies, emoties, lading enz direct loslaten.