Juf op basisschool voegt verruiming in de klas toe

Als je aan basisschool denkt, dan denk je aan rekenen, lezen, gymles, tekenen en waarschijnlijk ook buiten spelen. Je denkt niet aan rustig in het klaslokaal liggen op een kleedje, kinderen die andere kinderen rustig bepaalde punten op het hoofd aanraken en de ontspannende sfeer die in de klasruimte hangt. De kinderen zien er ook blij uit met die rustige sfeer. Wat doen ze eigenlijk daar?
Dat is de sfeer dus wanneer Access Bars in de klasruimte wordt gegeven. Deze twee juffen, Anneke en Susanne, geven Access Bars op school. Beiden aan kinderen van groep 5 t/m 8. Access Bars is waarschijnlijk iets wat volwassenen ooit hebben gehoord en misschien zelf een keertje hebben ervaren, maar hoe zit het met Access Bars en de kinderen? Laat je inspireren door het verhaal van juf Anneke en juf Susanne.


Anneke Hietbrink (links), is een juf op de basischool in Noord-Holland. 
Susanne Snoeij (rechts), is een juf op een basisschool in Zuid-Holland

 

Wat is je favoriete Access tools?

Anneke: Access Consciousness heeft tools, aantal lichaamsprocessen zoals Access Bars allen om je meer in kracht te zetten én je leven te creëren. Ik ken al heel wat hiervan en mijn favoriete tool is deze vraag stellen: Van wie is dit, wat ben ik van gewaar? Ik werk op de basisschool en stel die vraag wanneer ik op school ben waar ik van gewaar ben. “Wat ben ik gewaar van wat de kinderen, of de ouders, of mijn collega’s meenemen?”, vraag ik dan in mezelf.
Susanne: Muurtjes omlaag en jezelf verruimen, zo heerlijk en ik kan dat de hele dag doen.

 

Hoe ben je op het idee gekomen om Access Bars op school te geven?

Anneke: Ik geef al een poos Bars behandelingen aan de volwassenen op school of ik vertel over de Access Bars. Mensen zeggen dat ik Access Bars op school moet doen maar dat wou ik eerst niet. Op een gegeven moment is er een mogelijkheid ontstaan om iets extra’s aan de kinderen op school aan te bieden, eigenlijk schilderles geven. Ik heb mezelf altijd al voorgenomen om niet schilder- of tekenles op school te geven maar Access Bars. Daar ging ik dus voor! En dat is gelukt! Ik ben bij een groep kinderen begonnen, de grootste groep ooit was 34 kinderen wat ik erg veel vond. Ik vertel in een half uur tijd over Access Bars, ik laat de kinderen enkele punten zien. Ze kunnen die dan bij elkaar toepassen. Ik zie ook wat het voor de kinderen doet tijdens die lesdagen en wanneer Bars bij de kinderen wordt gerund. Als ik terugkijk naar mijn tijd als kind en puber zou dat fijn zijn als ik dit had gekend.
Susanne: Het is mijn derde jaar dat ik op deze school werk. Ik geef Access Bars behandeling aan mijn collega’s, en de school werkt heel erg mee. Niet alleen aan de medewerkers op school maar ik kreeg de mogelijkheid om een informatie avond en de workshop “Stress relief” aan de ouders te mogen geven. Ik heb gevraagd of ik ook aan de kinderen Access Bars mag geven. De leerkrachten die de Bars graag aan de kinderen willen meegeven, aan hun leer ik de Access Bars. Ik geef ze niet de volledige Access Bars les, ik geef ze “Stress Relief” verdeeld over vijf keer. Tijdens vijfde bijeenkomst kunnen de kinderen met elkaar uitwisselen.

De reacties van de kinderen zijn heel divers; van het saai vinden tot en met verbazingwekkende gevoel dat ze energie door hun lijf voelen. -Susanne

 

Wat is jouw wens met Access Bars op school?

Anneke: Kinderen maken op school leuke dingen mee, het zou leuk zijn om hun met Access Bars kennis te laten maken en dat ze die ook thuis mee kunnen nemen. Elk kind mag kiezen of ze mee willen doen en voor hoelang. Ik geef aan allerlei groepen een korte Bars les. Ik merk dat de jongste kinderen luisteren meteen, ze vinden het leuk dat er iemand anders voor de klas staat en iets nieuws vertelt. Wanneer ik hun de Access Bars punten laat zien, doen ze me dat meteen na. Bij de kinderen die wat ouder zijn zoals in groep 7 of 8 die zijn vooral in het begin meer lacherig bezig. Ik zeg dan dat ik maar een half uur heb en als ze stil zijn kunnen we meteen aan de slag. En dan merk je dat er rust heerst.
Susanne: Ik zit al 25 jaar in het onderwijs. We kunnen elkaar in het onderwijs elkaar en zelf gek maken met alles wat er op je bordje komt te liggen zoals de administratie, en kinderen waar we ervaren met lastig gedrag waardoor de leerkrachten spanning ervaren. Als je zelf ruimte en ontspannen bent, ook wanneer een kind bijvoorbeeld boos is, ongemakkelijk of onrustig, dan is dat voor een kind zo makkelijk om in jouw ruimte in te stappen en met gemak kan ontvangen wat er om zich heen in de klas gebeurt. Dat is eigenlijk mijn wens. We kunnen dat op school groter maken. Dat mensen die met kinderen werken zelf makkelijker kunnen ervaren wat er met hun lijf gebeurt en hoe zij dat mogen ontvangen. Hierdoor kan het bij de kinderen ook met meer gemak stromen. Want hoe meer plezier, minder onrust en hoe minder je stress ervaart hoe makkelijk jezelf kan ontwikkelen. Ook droom ik ervan dat als iemand zich niet lekker in haar of zijn vel zit, dat het normaal is even aan iemand zoals een collega of klasgenoot te vragen om even een paar Access Bars punten aan te raken.

Sommige leerkrachten staan er bij en vragen zich af hoe lang de kinderen stil zijn om daarna snel weer zo luid en chaotisch worden, wat ze kennen. Maar de kinderen blijven stil 🙂 – Anneke

Als iemand dit leest en ook graag Access Bars op school wil hebben, wat voor advies of tips voor onze lezers?

Anneke: In de vraag blijven. Hoe kan dit met gemak en plezier op school laten ontstaan? Waar ik kom hebben de leerkrachten om dit gevraagd. Wie jij bent, dat mag je eren. Mijn levensgeschiedenis en als leerkracht neem ik mee en dit komt er dan uit. Wie je ook bent, een ouder, een leerkracht of helemaal nog niks met kinderen er mee doet maar er roept iets binnen in je. Neem die mee in de uitnodiging en dat is wat het eigenlijk creëert.
Susanne: Gewoon vragen, klinkt misschien erg cliché. Gewoon aanbieden.

Juf Susanne vraagt aan het einde van de bars les aan de kinderen wat ze ervan vinden en die op een bord te zetten

 

Meer informatie nodig?

Ben je ook geïnspireerd geraakt door Anneke en Susanne, en wil je ook weten hoe je Access Bars in een organisatie kan invoeren of introduceren? Hoe zou de sfeer onder de personeelsleden zijn als ze tools hebben om met gemak stress level mee om te gaan?
Stuur je vraag of idee, samen met de woonplaats, branche en evt contactpersoon van de bedrijf via de e-mail, dan kijken we met wie we je aan een contactpersoon van Access Consciousness kunnen koppelen.
Meer informatie over Bars in Business, bekijk ook dit fimpje hier Bars in Business.

Heb je ook een inspirerend verhaal over Access Bars of iets van Access Consciousness? Stuur die dan naar e-mail.

Aan deze editie is bijgedragen door:
Anneke Hietbrink en Susanne Snoeij – de geïnterviewden
Sylvia Kusuma –  de interviewer en redactie